Si të vloni ujin duke përdorur një kazan

Nëse zotëroni një kazan, mund të keni ujë të valë për çaj, kafe ose sende të tjera të gatshme brenda disa minutash. Shtë aq e lehtë sa mbushja e tij, vendosja në sobë mbi nxehtësi mesatare të lartë dhe të presësh që ajo të fillojë avullimin. Përdorimi i një kazan elektrik është edhe më i thjeshtë, pasi ju lejon të ecni larg dhe të përqendroheni në gjëra të tjera pa u shqetësuar për ujin tuaj që ziej.

Zierja e ujit në sobë

Zierja e ujit në sobë
Mbushni enën tuaj të paktën gjysmën e sipër me ujë. Hiqeni kapakun nga maja e kazanit tuaj dhe mbajeni nën një rubinet të rrjedhshëm për disa sekonda. Nëse dëshironi të shpejtoni gjërat së bashku, përdorni ujë të nxehtë dhe lëreni çezmën të funksionojë për disa momente përpara se të mbushni kazan në mënyrë që të filloni me ujë që është tashmë i ngrohtë. [1]
 • Zierja e ujit në një kazan që është më pak se gjysma e plotë mund të jetë e keqe për të. Nëse nxehet, mund të digjet, prish, ose edhe të shkrihet.
Zierja e ujit në sobë
Ndizni një ndezës të sobës tuaj në nxehtësi të mesme të lartë. Përdorimi i një ambienti që është i nxehtë (por jo shumë i nxehtë) do t'ju ndihmojë ta çoni ujin tuaj në një çiban në më pak kohë pa vendosur stres të padrejtë në kazan. Nëse sobë juaj ka djegëse të madhësive të ndryshme, zgjidhni një nga ato më të mëdha. Në atë mënyrë, nxehtësia do të përhapet në mënyrë të barabartë në një zonë më të madhe. [2]
 • Nëse jeni duke e dhënë kohën e duhur ujin tuaj me artikuj të tjerë ushqimorë ose pije, është mirë të përdorni një mjedis pak më të ulët të nxehtësisë (rreth mesatare). Mbani në mend, megjithatë, që mund të mos vlojë kurrë nëse temperatura është shumë e ulët.
Zierja e ujit në sobë
Vendoseni enën në tenxhere. Vendoseni enën direkt në qendër të djegies së paravendosur. Nga këtu, gjithçka që duhet të bëni është të uleni dhe të lejoni sobën të kujdeset për pjesën tjetër! [3]
 • Sigurohuni që ta vendosni kapakun përsëri në kazan. Përndryshe, do të duhet më shumë kohë për tu ngrohur.
 • Nëse jeni duke përdorur një tenxhere me gaz, rregulloni flakët derisa ato të përqendrohen nën fundin e kazanit, në vend që t'i lini të mbivendosin anët. Nëse ngjiten shumë lart, ata mund të dëmtojnë ose zbardhen në dorezë ose kapak.
Zierja e ujit në sobë
Ngroheni ujin për 5-10 minuta, ose derisa të fillojë të flluskojë vazhdimisht. Uji vlon në 195–220 ° F (91–104 ° C). Sasia e kohës që ju duhet kazani juaj për të arritur këtë temperaturë mund të ndryshojë pak, në varësi të sa e plotë është. Pas kësaj, do të jetë jashtëzakonisht e nxehtë. Shmangni prekjen e ndonjë pjese përveç dorezës. [4]
 • Shtë e vështirë të parashikosh saktësisht se sa kohë do të duhet një sasi e caktuar uji të ziejë, kështu që mbajeni me vëmendje kazanin gjatë gjithë kohës që është në sobë.
Zierja e ujit në sobë
Ndëgjoni që uji juaj të ziejë nëse përdorni një kazan fishkëllima. Kazanët fishkëllimë janë të pajisur me një pajisje të vogël që lëshon një tingull të ngritur lart kur avulli shpëton nga hundëza. Këto lloje kazanësh mund të jenë të dobishëm nëse jeni shumëkërkues ose priren të jeni harrues, pasi ato do t'ju lajmërojnë kur uji juaj të jetë gati. [5]
 • Edhe nëse jeni duke përdorur një kazan fishkëllimë, është ide e mirë të rrini afër, në mënyrë që të mund të fikni nxehtësinë, sapo uji juaj të fillojë të ziejë.
Zierja e ujit në sobë
Fikni sobën dhe vendoseni enën në një sipërfaqe rezistente ndaj nxehtësisë që të ftohet. Sapo uji juaj të vijë në një çiban, mbylleni plotësisht enën. Pastaj, hiqeni enën nga furra e nxehtë dhe vendoseni në njërën nga sipërfaqet e gatimit të papërdorura. Prisni derisa flluska të vdesë për të derdhur ujin tuaj. [6]
 • Për të parandaluar djegiet, përdorni një bombolë për të kapur dorezën e kazanit.
 • Mbajini duart dhe fytyrën larg nga hundëza kur filloni të derdhni. Avulli gjithashtu mund të shkaktojë djegie, nëse nuk jeni të kujdesshëm. [7] X Burimi i hulumtimit

Përdorimi i një kazan elektrik

Përdorimi i një kazan elektrik
Mbushni enën elektrike me ujë. Hapni kapakun e varur dhe kullojeni ujë në kazan derisa të jetë të paktën gjysma e plotë - nën ose mbipesha e tij mund të dëmtojë atë ose të paraqesë një rrezik të mundshëm për sigurinë. Nëse ka një vijë mbushjeje të treguar diku në kazanin tuaj, sigurohuni që uji të mos ulet më lart se kjo pikë. [8]
 • Shumica e enëve elektrike bëhen për të mbajtur deri në rreth 1.7 litra ujë (57 fletë oz) ujë. [9] X Burimi i hulumtimit
 • Mund të blini një kazan elektrik nga çdo dyqan i mallrave shtëpiak. Si të gjitha pajisjet, ato shkojnë në çmim, por nuk është e pazakontë të gjesh modele themelore për më pak se 30 dollarë.
Përdorimi i një kazan elektrik
Vendoseni enën në bazën e saj. Uleni enën poshtë në pozicion, në mënyrë që pjesa e poshtme të qëndrojë e sigurt mbi gjilpërën e qendrës. Ju mund të dëgjoni një tingull të zbehtë të klikuar pasi të ulet siç duhet. [10]
 • Sigurohuni që kazani të jetë futur në prizën më të afërt të murit.
 • Para se të ndizni enën tuaj, është mirë të hiqni çdo send në afërsi të menjëhershme që mund të dëmtohet nga nxehtësia.
Përdorimi i një kazan elektrik
Rrotulloni çelësin e rrymës në pjesën e prapme të kazanit në pozicionin "On". Në shumicën e modeleve, çelësi i energjisë do të jetë i vendosur në ose afër dorezës. Sapo të godisni këtë ndërprerës, një dritë e vogël do të shfaqet në bazë për të treguar se kazani është i futur dhe aktiv. [11]
 • Nëse dëshironi ta fikni kazanin në çdo moment, mund ta bëni këtë duke rrotulluar çelësin e rrymës në pozicionin "Off".
Përdorimi i një kazan elektrik
Lejoni 2-4 minuta që uji të fillojë të ziejë. Për shkak të dizajnit të tyre shumë efikas, kazanët elektrikë nxehen në rreth gjysmën e kohës kur marrin kazanët e zakonshëm të sobave. Ata janë gjithashtu të programuar të fiken automatikisht sapo të arrijnë temperaturën e tyre të synuar, që do të thotë se jeni i lirë të bëni gjëra të tjera ndërsa uji juaj nxehet. [12]
 • Për sigurinë tuaj, shmangni prekjen e ndonjë pjese të kazanit ndërsa është në përdorim.
Përdorimi i një kazan elektrik
Trajtojeni enën me kujdes ndërsa është e nxehtë. Ngrini enën me dorezën e saj dhe përdorni dorën tjetër për ta rregulluar ndërsa derdhni. Pasi të keni sa më shumë ujë, sa të keni nevojë, kthejeni enën në bazën e saj dhe merrni një moment për të konfirmuar që drita është e fikur. [14]
 • Mos harroni të rimbushni enën tuaj përpara se ta përdorni përsëri.
Ulni sasinë e kohës që duhet për të ngrohur ujin për makaronat dhe enët e tjera duke shtuar ujë të valë nga kazani juaj në copa më të mëdha gatimi.
Shkulni kazanin tuaj elektrik në çdo kohë që planifikoni të dilni nga shtëpia për një periudhë të zgjatur.
Nëse keni fëmijë të vegjël në shtëpi, sigurohuni të mbani enë të nxehtë të vendosur larg distancës së rrëmbimit.
communitybaptistkenosha.org © 2021