Si të krasitni Lantana

bimë lantana është një kaçubë lulesh e ndritshme, shumëngjyrësh, që rritet më së miri në klimat e ngrohta dhe me diell. Shkurtimi është fakultativ me bimët lantana, megjithëse i ndihmon ata të rriten plot lule, të harlisura dhe të duken më të mirët. Nëse doni të krasitni lantanas tuaj, shkurtoni rrjedhjet e tyre dhe hiqni zonat e dëmtuara para sezonit të tyre të rritjes në pranverë. Përveç kësaj, mund të krasitni kozmetikisht lantanën tuaj gjatë verës dhe vjeshtës. Thjesht kapni një palë gërshërë të mëdha të krasitjes dhe bëni disa goca!

Krasitja në pranverë

Krasitja në pranverë
Tretje lantana tuaj para se të lulëzojë për rezultate më të mira. Në mënyrë tipike, bimët lantana lulëzojnë gjatë pranverës dhe vjeshtës. Pritini bimën tuaj në fund të dimrit ose pranverën e hershme para se të godasë periudhën e rritjes për rendimentin optimal të luleve.
 • Ndërsa nuk keni nevojë të krasitni bimët tuaja lantana, kjo i ndihmon ata të nxisin rritje të re dhe të duken të shkëlqyera në kopshtin tuaj.
 • Nëse jetoni në hemisferën veriore, mund të krasitni bimët tuaja të lantanës në qershor.
Krasitja në pranverë
Pritini rrjedhjet e bimës tuaj në 6-8 në (15-20 cm) për ta rinovuar atë. Nëse dëshironi të nxisni rritje të re, prerë të gjitha rrjedh në rreth 6-8 në (15-20 cm). Përdorni gërshërët e krasitjes dhe bëni shkurtimet tuaja në një kënd prej 45 shkallësh.
 • Shkurtimet e freskëta inkurajojnë bimën që të rritet rrjedh dhe gjethe të reja.
 • Prerja e kërcellit tuaj në një kënd prej 45 gradë ndihmon që bima të shërohet më shpejt nga plaga dhe të mbetet e shëndetshme.
Krasitja në pranverë
Pritini zonat e dëmtuara për të mbajtur të shëndetshëm lantana tuaj. Nëse vëreni ndonjë zonë të dëmtuar ose në kalbje në bimët tuaja për shkak të ngricës ose probleme të tjera, është mirë që ato të hiqen gjatë krasitjes në pranverë. Për ta bërë këtë, drejtojini gërshërët tuaja të krasitjes deri në rrjedhin në fillim të njollosjes dhe bëni një këpucë të pastër në një kënd prej 45 gradësh. [1]
 • Ju mund të shkurtoni rrjedhjet e dëmtuara në tokë ose t'i lini ato midis 1–2–1 ft (0,15–0,30 m), bazuar në preferencën tuaj personale. Nëse dëshironi një kaçubë më të shkurtër, pres atë në tokë.
 • Në këtë mënyrë, bima juaj nuk do të harxhojë asnjë lëndë ushqyese të vlefshme në rrjedh.

Zvogëlimi pas periudhës së rritjes

Zvogëlimi pas periudhës së rritjes
Shkurtoni selektivisht gjatë verës dhe vjeshtës për të formuar bimët tuaja. Nëse dëshironi të formësoni bimën tuaj lantana ndërsa rritet, mund ta krasitni kozmetikisht gjatë sezonit të rritjes. Ndërsa kjo nuk kërkohet, ajo ndihmon bimën tuaj të ruajë formën e saj, të përshtatet në shtratin e kopshtit ose enën dhe të duket tërheqëse.
 • Bimët e Lantana rriten shumë shpejt, kështu që ndjehuni të lirë që të shkurtoni bimën tuaj siç e shihni të arsyeshme.
Zvogëlimi pas periudhës së rritjes
Hiqni çdo lule të venitur, rrjedh të thurur dhe degë jo tërheqëse. Filloni në fund të bimës tuaj dhe filloni të shkurtoni çdo lule të zbardhur, rrjedh kafe ose të verdhë dhe degë të gjata. Përdorni gërshërë të krasitjes për të bërë shkurtimet tuaja. Bëni snips tuaj përgjatë rrjedhin në një kënd prej 45 gradë për të inkurajuar rritjen e shëndetshme. Punoni përreth bimës deri sa të duket e mrekullueshme dhe e gjelbër sesa të venitet dhe zbutet. [2]
 • Për të hequr një kërcell të tërë, bëni prerjen tuaj në bazën e rrjedhin.
 • Nëse hiqni pjesë të bimës, prerë përgjatë kërcellit midis 2 gjetheve.
Zvogëlimi pas periudhës së rritjes
Pritini bimën tuaj me një të tretën nëse duket e pakursyer. Nëse bima juaj duket shumë e mbjellë, shkurtojeni rreth shkurreve për të hequr qafe rreth një të tretën e masës së saj totale. Bëni gërhitës rreth anëve dhe në majë të bimës tuaj duke përdorur gërshërë të krasitjes. Rrëshqitni rrjedh në një kënd prej 45 shkallësh. Shkurtoni bimën tuaj lantana derisa të duket e shkëlqyer, bazuar në preferencën personale. [3]
 • Nëse jetoni në hemisferën veriore, kjo ka të ngjarë të ndodhë deri në shtator ose tetor.
 • Mos u shqetësoni për ta bërë formën e përsosur, pasi lantanas rriten shpejt dhe çdo zonë e pabarabartë së shpejti do të mbushet.
 • Për shembull, nëse lantana juaj po e tejkalon shtratin e saj të kopshtit, rrëmbejeni bimën përsëri në mënyrë që të përmbahet brenda hapësirës.
Zvogëlimi pas periudhës së rritjes
Bëni snips të vegjël rreth kurorës së bimës tuaj për të pastruar formën. Për ta bërë këtë, pastroni kurorën e bimës tuaj duke rrëmbyer degë të gjata, duke zgjatur gjethe dhe lule shtesë. Kjo e mban bimën tuaj lantana duke kërkuar në mënyrë të shkurret dhe të kontrolluar. Mund ta bëni një herë në fund të verës ose në fillim të vjeshtës ose 1-3 herë në muaj, bazuar në pamjen tuaj të dëshiruar. Poziciononi gërshërët tuaja në një kënd prej 45 shkallësh kur bëni shkurtimet tuaja. [4]
 • Nëse krasitni një bimë lantana të vreshtit, rrëshqisni nga poshtë lart. Shkurtimi i lantanave të vreshtave ndihmon për t'u dhënë atyre një pamje të plotë, të dendur.
A mund të mbijetojë Lantana një ngrirje?
Ndërsa Lantana mund të mbijetojë në acar të butë, nëse temperatura bie nën 28 ​​gradë Fahrenheit, bima do të vdesë.
Sa shpesh i ujisni bimët Lantana?
Megjithatë, kjo ndryshon midis rajoneve, një test i thjeshtë i tokës duke përdorur gishtin tuaj mund të përcaktojë nevojat për ujitje. Nëse toka është e thatë në prekje pas futjes së një majë të gishtit, atëherë lotim është i nevojshëm.
Si i krasitni hydrangeas?
Ju mund të krasitni hydrangeas ose për të përmirësuar madhësinë dhe gjallërinë e lulëzimit ose për arsye estetike. Ju duhet të krasitni duke përdorur instrumente të duhur prerës pasi lulëzimi të jetë i plotë.
Gjithmonë vishni doreza të trasha për të mbrojtur duart tuaja kur përdorni mjete për prerje. Mbani mjetet prerëse larg fëmijëve dhe kafshëve shtëpiake.
Për të shmangur përhapjen e ndotjes ose sëmundjes midis bimëve, pastroni mjetet tuaja të prerjes si para ashtu edhe pas përdorimit dhe midis prerjes së bimëve individuale.
Lantanas janë bimë shumë falëse. Ju mund të krasitni bimën dhe ato shpejt do të rriten përsëri. Mund të shihni lakër të freskët brenda 3-4 ditësh. [5]
Gjithmonë pastroni gërshërët e krasitjes me alkool para dhe pasi t'i përdorni ato për të parandaluar ndotjen ose përhapjen e sëmundjeve. [6]
communitybaptistkenosha.org © 2021