Si të hiqni njollat ​​e gjakut nga veshja

Njollat ​​e gjakut në veshje janë zakonisht të papritura dhe mund të jenë frustruese për tu hequr. Një njollë gjaku duhet të hiqet me kujdes për të mos dëmtuar veshjen. Duhet të shmanget uji i ngrohtë ose kimikatet që nuk janë të përshtatshme për pëlhura të brishta. Trajtimi i njollës sa më shpejt të jetë e mundur dhe përdorimi i përbërësve të tillë si sapuni, kripa, peroksidi i hidrogjenit ose amoniaku do të ndihmojnë në rivendosjen e veshjes tuaj në gjendjen e saj origjinale.

Përdorimi i sapunit dhe ujit

Përdorimi i sapunit dhe ujit
Lagur njollën me ujë të ftohtë. Lyej një njollë të vogël me ujë të ftohtë për tu siguruar që ajo të mos funksionojë. Ju gjithashtu mund ta drejtoni atë nën një rubinet të rrjedhjes së ujit të ftohtë. Nëse njolla është e madhe, zhytni atë në një tas ose një legen me ujë të ftohtë. [1]
  • Mos përdorni ujë të ngrohtë ose të nxehtë. Kjo do ta përkeqësojë njollën.
  • Nëse njolla funksionon, ju do të duhet ta trajtoni rrjedhën si pjesë e njollës.
Përdorimi i sapunit dhe ujit
Aplikoni sapun në njollën e gjakut. Për këtë mund të përdorni sapun të rregullt dore ose bar. Më mirë njollën butësisht duke e fërkuar me një sfungjer. Pastaj, pije sapunin në ujë të ftohtë. Përsërisni sapunin dhe përsërisni procesin nëse është e nevojshme. [2]
Përdorimi i sapunit dhe ujit
Lani rrobat si zakonisht. Nëse e shihni që njolla ka hequr dorë, mund ta lani si normale. Sigurohuni që ta lani vetëm. Përdorni të njëjtin pastrues si zakonisht. Megjithatë, mos përdorni ujë të ngrohtë në ciklin e makinës larëse. [3]
Përdorimi i sapunit dhe ujit
Lëreni që ajri i veshjeve të thahet. Nxehtësia nga një tharëse kutie mund të parandalojë që njolla të zbehet plotësisht, kështu që mos i vendosni rrobat në tharëse. Në vend të kësaj, varni atë në mënyrë që të mund të thahet. Pasi të jetë e thatë, mund t’i ruani rrobat larg ose t’i vishni. Përsëriteni procesin ose provoni një metodë tjetër nëse njolla nuk është venitur plotësisht. [4]
  • Mos e hekurosni rrobat nëse njolla e gjakut është ende e dukshme.

Pastrimi me një solucion të kripës

Pastrimi me një solucion të kripës
Shpëlajeni njollën në ujë të ftohtë. Mundohuni të nxirrni disa nga njollat ​​duke e shpëlarë në ujë të ftohtë. Lyejeni njollën me ujë të ftohtë dhe një peshqir. Ose, mund ta drejtoni njollën nën ujë të ftohtë. [5]
Pastrimi me një solucion të kripës
Bëni një pastë nga kripa dhe uji. Përzieni një pjesë ujë të ftohtë dhe dy pjesë kripë së bashku për të krijuar një paste. Sasia e ujit dhe kripës që ju nevojitet varet nga madhësia e njollës. Mos përzieni aq shumë ujë me kripën që keni krijuar një lëng. Paste duhet të jetë e përhapur. [6]
Pastrimi me një solucion të kripës
Aplikoni pastën në njollë. Ju mund të përdorni dorën tuaj ose një leckë të pastër për të aplikuar pastën në njollë. Fërkoni paste butësisht mbi njollë. Ju duhet të filloni të shihni njollë të hequr. [7]
Pastrimi me një solucion të kripës
Shpëlani rrobat në ujë të ftohtë. Sapo të dalë shumica ose të gjitha njollat, drejtoni rrobat nën ujë të ftohtë. Shpëlajeni derisa të hiqet pasta. Nëse pjesa më e madhe e njollës nuk ka dalë, riprovoni pastën. [8]
Pastrimi me një solucion të kripës
Pastrimi si normal. Përdorni çfarëdo pastruesi që normalisht do të bënit për atë pjesë të veçantë të veshjeve. Sidoqoftë, mos përdorni asgjë tjetër përveç ujit të ftohtë për të larë pjesën e rrobave. Varni rrobat në ajër të thatë pasi të keni mbaruar larjen. [9]

Duke përdorur peroksid hidrogjeni

Duke përdorur peroksid hidrogjeni
Testoni peroksidin e hidrogjenit në një vend të vogël të veshjeve. Peroksidi i hidrogjenit mund të zbardh disa pëlhura, kështu që është e rëndësishme ta provoni atë në një vend të vogël të fshehur të veshjeve para përdorimit. Përdorni një tip Q ose derdhni një sasi shumë të vogël dhe përdorni një metodë tjetër nëse shihni njollë. [10]
Duke përdorur peroksid hidrogjeni
Holloni peroksidin e hidrogjenit për pëlhura delikate. Derdhni 50% peroksid hidrogjeni dhe 50% ujë në një enë. Ju mund ta provoni këtë zgjidhje në një pjesë të veshjeve nëse nuk jeni të sigurt se është holluar sa duhet. [11]
Duke përdorur peroksid hidrogjeni
Hidh peroksid hidrogjeni direkt mbi njollë. Sigurohuni që ta derdhni peroksidin e hidrogjenit vetëm në njollë dhe askund tjetër në pëlhurë. Do ta shihni që fillon të shkumëzohet kur është duke punuar. Fërkoni peroksidin e hidrogjenit me duart tuaja për t'u siguruar që ai të ngop njollën. [12] .
Duke përdorur peroksid hidrogjeni
Përsëriteni procesin nëse është e nevojshme. Një aplikim i peroksidit të hidrogjenit mund të mos bëjë hile, veçanërisht nëse është një njollë e madhe. Aplikoni më shumë peroksid hidrogjeni nëse aplikacioni i parë nuk zbehet ose heq njollën. Fshini njollën midis çdo aplikacioni. [13]
Duke përdorur peroksid hidrogjeni
Shpëlajeni me ujë të ftohtë. Pasi të keni hequr njollën, pije atë nën ujë të ftohtë. Më pas mund të zgjidhni ta lani në lavatriçe ose ta lini ashtu siç është. Sido që të jetë, lejoni që veshja të thahet. [14]

Heqja e njollave me amoniak

Heqja e njollave me amoniak
Hidhni një lugë gjelle amoniaku me një gjysmë gote (118 ml) ujë. Amoniaku është një kimikate e fortë dhe duhet të përdoret vetëm në njolla të ashpra. Mos e përdorni këtë metodë në pëlhura delikate si mëndafshi, liri ose leshi. [15]
Heqja e njollave me amoniak
Lëreni amoniakun të ulet në njollë për disa minuta. Derdhni amoniakun e holluar mbi njollë. Sigurohuni që amoniaku të jetë vetëm në njollë dhe askund tjetër në artikullin e veshjeve. Lëreni të ulet për disa minuta. [16]
  • Nëse merrni amoniak në një pjesë të paqartë të rrobave, pije atë dhe filloni përsëri procesin.
Heqja e njollave me amoniak
Shpëlajeni me ujë të ftohtë. Duhet ta shihni njollën të lërë pas disa minutash. Në këtë pikë, pije njollën nën ujë të ftohtë. Njollë duhet të jetë zhdukur, por nëse jo, përsërisni procesin. [17]
Heqja e njollave me amoniak
Lani në mënyrën tuaj të zakonshme. Lani rrobat në lavatriçe, siç do të bëni zakonisht. Sigurohuni që, sidoqoftë, të përdorni ujë të ftohtë. Nëse njolla nuk është zhdukur plotësisht, mund të përdorni një pastrues enzimë që është bërë për prishjen e njollave të ashpra në vend të pastruesit tuaj të rregullt. [18]
Heqja e njollave me amoniak
Thani rrobat. Vendosni njollat ​​e ngrohjes, kështu që mos i vendosni rrobat në tharëse pasi t’i keni larë. Lejo që të thahet ajri. Pastaj, ruajeni si zakonisht. Nëse njolla është akoma atje, përsërisni procesin ose provoni një metodë tjetër.
Si mund të nxjerrim njollat ​​e periudhës
Mund të përdorni ndonjë prej këtyre metodave! Gjaku i periudhës duhet të dalë aq lehtë sa gjaku i rregullt.
Unë i skuqa flokët dhe tani flokët janë të kuq, çfarë të bëj?
Thjesht lani flokët me shumë shampo dhe kondicioner. Duhet të punojë vazhdimisht duke e bërë atë nëse përfundimisht nuk do të largohet.
Shumë pluhurat standarde të larjes tani përmbajnë enzima të cilat ndihmojnë në shpërndarjen e njollave të gjakut.
Për njollat ​​e thata, aplikoni pastën e dhëmbëve në njollë. Lëreni të ulet për disa minuta dhe më pas shpëlajeni nën ujë të ftohtë. [19]
Enzimat në pështymë mund të prishin gjakun. Aplikoni pështymën në njollë, lëreni të ulet, dhe pastaj fshij atë. [20]
Mbani në mend se gjaku do të shfaqet ende nën një dritë të zezë kur aplikohen kimikate të caktuara.
Mos përdorni tenderues ose enzima të tjera në produkte si leshi ose mëndafshi pasi këto produkte mund të prishen fibrat.
Mundohuni të shmangni përdorimin e ujit të nxehtë me çdo kusht. Zbatimi i nxehtësisë në veshje do të bëjë që gjaku të vendoset përgjithmonë.
Gjithmonë vishni doreza mbrojtëse gjatë trajtimit të zonave me njolla të gjakut. Masat e sigurta parandaluese do të eleminojnë çdo mundësi të infeksionit ndaj sëmundjeve që mbartin gjakun.
communitybaptistkenosha.org © 2021